Categories
My Links

(function(d) { var po = d.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = t
BANER
Генерална

« OPTIMIZACIJA SAJTA ILI BLOGA | PLAĆENA OPTIMIZACIJA I PROMOCIJA »

PROMOCIJA SAJTA ILI BLOGAseo
ilijailic | 12 Август, 2015 16:38


Osnovni zadatak promovisanja Vašeg sajta jeste privlačenje posetilaca na Vaš sajt ili blog jer, kao što sam to već rekao, najbolji mogući sajt ili blog u smislu privlačnosti dizajna i sadržaja neće zarađivati novac ako nema posetilaca. Postoji veliki broj različitih tehnika kojima se obezbjeđuje promet na sajtu, a ovde obrađujem neke najdelotvornije: 

1. Pisanje i distribucija članaka.Upravo kada sam govorio da sadržaj Vašeg sajta ili bloga mora biti u tesnoj vezi sa Vašim interesovanjima, onda sam između ostalog, mislio i na ovaj segment promocije. Dakle, siguran sam da o temi koja je iz sfere Vašeg interesovanja možete pisati interesantne članke i distribuirati ih u article directories, čime možete značajno povećati promet na Vašem sajtu ili blogu. Ovo postižete umetanjem u članak linka koji vodi na Vaš sajt ili blog. Možete pisati i članke koji su posredno vezani za Vašu temu kada to odgovara sadržaju direktorijuma gde želite objaviti članak, kada link možete umetnuti u „Resource box“ na kraju članka i opet omogućiti zainteresovanima da stignu na Vaš sajt ili blog. Pored ovoga ukoliko je Vaš članak interesantan i kvalitetan moguće je da bude objavljen i na drugim sajtovima, blogovima ili u newsletter-u nekada čak i nekoliko meseci posle objavljivanja jer pisciezine-a (link na reč u rečniku) na dnevnoj bazi pretražuju direktorijume u potrazi za kvalitetnim sadržajem kojim će popuniti vlastita izdanja elektronskih magazina ili newsletter-a. Sve ovo obezbeđuje dobru posećenost Vašeg sajta, ali i bolju pozicioniranost u rezultatima pretrage zbog većeg broja linkova koji vode ka Vašem sajtu ili blogu.

2. Promocija na forumima je odličan ali specifičan način privlačenja prometa koji zahteva nenametljivo oglašavanje, najčešće u vidu potpisa koji je dovoljno intrigantan da navede ljude da posete Vaš sajt ili blog. Forumi su izuzetno dobro mesto za upoznavanje ljudi iz sfere interesovanja Vašeg sajta ili bloga, gde imate mogućnost da izgradite poziciju dobrog poznavaoca teme o kojoj učestvujete u raspravi (a koja je i tema Vašeg sajta ili bloga) pišući kvalitetne komentare te će Vas ljudi, kada izgradite svoj kredibilitet, prepoznavati i rado prihvatati vaše savete. Međutim ako pokušate biti napadni i raditi spam na forumima onda možete dobiti zabranu učešća u njima, a u svakom slučaju ćete biti jako nepopularni i odbijaćete posetioca od Vašeg sajta il bloga.

3. Razmena linkova. S obzirom da brojnost linkova kao i popularnost stranica na kojima se nalaze, a koji vode ka Vašem sajtu ili blogu značajno utiče na njegovu pozicioniranost u rezultatima pretrage logično je da se obezbedi što je moguće veći broj linkova koji vode ka Vašoj web strani. Stoga je i korisno i popularno da webmasteri međusobno razmenjuju linkove u cilju promovisanja vlastih sadržaja. Ovde treba voditi računa da se ovakva razmena vrši sa tematski srodnim sajtovima ili blogovima i po mogućnosti da ti sajtovi budu popularniji odnosno bolje rangirani na pretraživačima jer to doprinosi boljem pozicioniranju Vaših web strana na pretraživačima. Jasno, linkovi ka stranama koje nemaju veze sa tematikom Vašeg sajta ili bloga, kao i jako loše rangiranim stranama su kontraporoduktivni i obaraju Vaš rejting.

4. Promocija kroz e-mail sa odobrenjem. Ovo je izuzetno vredan način promovisanja koji Vam omogućava da formirate e-mail listu potencijalnih korisnika Vaših proizvoda i usluga, kojima redovno nudite ono što promovišete, prikupljate informacije o njihovim interesovanjima kao i mišljenja o proizvodima i uslugama koje nudite i gradite jedan pozitivan odnos sa svojim klijentima. Stoga je veoma bitno da obezbedite mogućnost da posetioci Vašeg sajta ili bloga Vas mogu kontaktirati i kroz opt-in/opt-out funkciju tako Vam dati mogućnost uspostavljanja ovakvog odnosa sa njima. Ažuriranje ovakve liste je zahtevan posao te je preporučljivo koristiti profesionalne usluge autorespondera (link na stavku 10. autoreaponder na ovoj stranici) o čemu smo već govorili. Pored ovoga preporučljivo je da u svakodnevnoj komunikaciji, i onoj nevezanoj za ovaj posao, koristite e-mail sa potpisom koji u sebi sadrži sve relevantne podatke o Vama pa i podatak o adresi Vašeg sajta ili bloga, što nikako ne može biti spam.

5. Besplatne e-knjige,besplatan materijal,kuponi sa popustom....Postoje različite prateće metode kojima se povećava promet na sajtu poput poklanjanja besplatnih e-knjiga i drugog materijala koje može biti jak magnet za privlačenje posetilaca, kojima postojanje ovakvih besplatnih sadržaja je motiv više da dođu baš na Vaš sajt ili blog. Posebno popularan metod za povećanje prometa je davanje kupona sa popustom, kada posetilac ciljano dolazi na Vaš sajt jer mu putem kupona obezbeđujete određeni popust, naravno za proizvode i usluge koje inače promovišete kroz affiliate marketing, nakog čega kupac preko linka na Vašem sajtu ili blogu odlazi da kupi određeni proizvod ili uslugu od čega Vi i zarađujete i povećavate promet Vaše stranice.

Za sve Vas koji zaista želite da ovaj posao, u sopstvenoj režiji, radite na najbolji mogući način iskreno preporučujem da pažljivo počitate i proučite Google SEO Starter Guide koji praktično objašnjava tehnike optimizacije i kako kažu sami autori, i ako Vam neće reći ništa revolucionarno što bi Vaš sajt ili blog pozicioniralo na vrh liste pretraga, koristeći najbolja iskustva, omogućiće da pretraživači prođu, indeksiraju i shvate sadržaj Vašeg sajta ili bloga na najbolji mogući način.

 #
Add Comment
Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме