Categories
My Links

(function(d) { var po = d.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = t
BANER
Генерална

« ČUDO MEĐU MIGRANTIMA: Svi rođeni 1. januara! | Руси откривају истину о пореклу Срба »

При ниским депонију у објекту корова за сортирање отпада
ilijailic | 11 Август, 2015 16:48
   

Објављено: 11/08/2015.   
 

У Нишу, где је више од 35.000 незапослених, још увек је тешко због административних препрека стварања нових радних места, што доказује и постројења за сортирање отпада, која четири године да исцели коров на депонији "Друм". Фабрика је набављена у оквиру пројекта, који је ниско-кластер "Рециклажа Југ" почела је у мају 2011. године, а подржан је од стране града Ниша и немачке агенције за међународну сарадњу (ГИЗ).Намера је била да се баци "Друм" растерети отпада који се може рециклирати и нових радних места у индустрији рециклаже, али биљка још није пуштена у рад, јер град Ниш није дала потребне дозволе за почетак рада.

 

Директор кластера "Рециклажа Југ" Бобан Јанковић рекао је агенцији Бета да је објекат за сортирање отпада није у функцији, јер град Ниш није дала потребне дозволе за почетак рада.

 

"Протокол, који града Ниша и кластера потписан, под условом да фабрика снабдевање кластер и град би се добила грађевинска дозвола и дозвола за третман отпада. Кластер има све своје задатке, али град Ниш нема", рекао је Јанковић.

 

Он је нагласио да је објекат постављен на платоу, који је наредио ЈКП "Медиана" препоручује од стране Института "Кирило Савић" из Београда, као и локације на којој се налази није препрека за грађевинске дозволе.

 

"Кластер је да прибави мишљење Министарства пољопривреде и заштите животне средине који могу бити ангажовани у селекције отпада у Нишу депонију, тако да нема разлога да се друге лиценце нису издате", рекао је Јанковић.

 

Према његовим речима, штета од одлагања операција у фабрици за рециклажу је одлична за град и за чланове кластера.

 

"Поред тога што је члановима кластера отплаћују кредит новац за куповину фабрике, чак ни отворене око 40 радних места. Гомиле отпада на депонији, а то је да се рециклажом који имају капацитет да преради", рекао је Јанковић, додајући да се нада ће биљка оперативна до краја године, јер формирала радну групу која треба да обезбеди све потребне дозволе.

 

Заменик градоначелника Ниша Управе за планирање и изградњу Мирољуб Станковић је рекао да је фабрика на депонији не може издати грађевинску дозволу, јер објекат није у Плану детаљне регулације депоније, који је усвојен у фебруару ове године.

 

"Менаџмент у почетку није могао да изда дозволу, јер није било план детаљне регулације депоније, а сада се не може издати, јер су планери нису схватили фабрику и нису уцртане у плану", рекао је агенцији Бета Станковић.

 

Према његовим речима, Институт за урбанизам предвидео да локација постројења усваја урбанистичког пројекта и да на основу издатих грађевинских дозвола, али пројекат још није завршен.

 

Биљана Љубисављевић

Фото: Схуттерстоцк.цом

 

 #
Add Comment
Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме